Rustykalny, chrupiący przysmak: te mocno aromatyczne, przyprawione czarnymi oliwkami paluszki chlebowe są ręcznie robione z miłością w Piemoncie i pieczone w piecu do uzyskania pięknej chrupkości.
Rubatà jest znacznie starsza niż klasyczne grissino. Została wynaleziona w Turynie w 1679 roku dla młodego księcia Vittorio Amadeo II, który nie znosił miękkiej bułki tartej. Chrupiące pieczone rubatà szybko stały się tak popularne, że nawet Napoleon Bonaparte wysłał kuriera z Paryża do Piemontu. Rubatà rodziny Genovesio wypiekana jest z "lievito madre", delikatnego rodzaju zakwasu wytwarzanego z mąki pszennej. Ciasto wyrabia się z dodatkiem oliwy z oliwek, aż do uzyskania zwartej konsystencji. Oliwa z oliwek sprawia, że ciasto smakuje bardziej elegancko niż tradycyjna wersja pieczona na smalcu. Główna różnica między długimi i krótkimi grissini polega na procesie produkcji. W przypadku grissini, ciasto jest wałkowane ręcznie, podczas gdy w przypadku rubatà ciasto jest nawijane na siebie, tworząc charakterystyczny, skręcony kształt.
Mąka pszenna gładka typ 00, oliwki (odmiana Leccino) 15%, woda, oliwa z oliwek extra virgin 6%, drożdże, oliwa z oliwek 2%, sól, słód jęczmienny. Ostrzeżenie dla alergików: może zawierać śladowe ilości jaj, ryb, produktów mlecznych, orzechów i selera.
Nutritional Values
W 100 g
Wartość energetyczna
390 kcal / 1643 kj
Tłuszcze
10 g
-w tym kwasy tłuszczowe nasycone
1 g
Węglowodany
63 g
-w tym cukry
2.5 g
Białko
9.9 g
Sól
1.8 g
Responsible Producer
Agroalimenta srl, Via Pinerolo 208/A, I-10061, Cavour